dimarts, 10 de gener del 2012

Les agències de rating a la banqueta

www.acordem.org


Les agències de qualificació creditícia o de rating vénen valorant i qualificant la solvència del deute sobirà dels països, aquest exercici està en la base de les preocupacions dels governs i ciutadans, especialment després de la crisi financera i el crash del 2008
El mercat internacional del rating ho conforma en la seva gran majoria un oligopoli de  3 societats privades:  Moody’s, Standard and Poors i Fitch, que acaparen el 90% del mercat. Són aquestes mateixes agències, a través de les seves sucursals a Espanya, les quals vénen qualificant el deute espanyol.
Diverses associacions i organitzacions polítiques ( Observatori DESC, ATTAC, IU, IC-V, EUiA, ERC) promouen, des de fa més d’un any, una querella contra aquestes agències constituint-se com acusació popular. La part querellant està representada per prestigiosos advocats que vénen prestant el seu suport a organitzacions d’esquerra i moviments ciutadans.
La decisió judicial ha de valorar si aquest mecanisme de qualificació està sent usat per a alterar el preu dels diversos productes financers, en concret de l’emissió de deute sobirà, i això creant un estat d’opinió i direccionant el mercat.
El que sí està comprovat és que aquestes societats del rating estan participades accionarialment per grans grups i magnats econòmics i que vetllant tradicionalment pels interessos de les corporacions que els contracten, actuen en canvi en contra dels governs a través d’haver imposat globalment el seu criteri en la qualificació del deute sobirà.
Aquestes agències, que es diuen  imparcials, objectives i independents; en realitat vénen donant mostres d’estar al servei de diversos grups econòmics, això en detriment de la solvència dels estats. I és que per a aquestes agències, la solvència d’un país, regió o municipi s’amida en funció dels avantatges que poden oferir als especuladors i de la seva predisposició a restringir la despesa social. Mentre més disposició dels governs a congelar pensions, flexibilitzar les relacions laborals, o disminuir les seves prestacions públiques en general, més confiança oferiràn als ulls dels avaluadors.
No obstant això l’acció d’aquestes agències ve actuant com afavoridora de la inestabilitat financera i de la crisis sistèmica, amb els riscos que això comporta.
Event per la seva difusió al Facebook
Us adjuntem tambè alguns documents sobre les agències de qualificació creditícia editats en la nostra web:

2 comentaris:

  1. Feliçitats MACIUS:
    Sigue asi,las noticias que cuelgas son siempre interesantes.
    Saludos y Suerte.

    ResponElimina
  2. Felicitats pel blog! Tenim un amic que és company vostre i sabem de primera mà les putades i la inestabilitat que esteu patint.
    Ens ha interessat molt el que heu penjat sobre les agències de qualificació del deute.
    Nosaltres des de la nostra pàgina estem fent un repàs crític a la història i evolució de les agències de qualificació. Hem començat per Standard & Poor's. Si us interssa, ho podeu trobar a www.pepegins.com .

    Ànims i a seguir endavant.

    ResponElimina